Je hebt de knoop doorgehakt en je gaat starten met je eigen bedrijf naast je vaste baan. Of je bent nog aan het overwegen of je een eigen bedrijf naast je vaste baan zult starten. Wat de aanleiding ook is: het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels die hiervoor gelden. Waar moet je op letten in het contract met je huidige werkgever? En wat is belangrijk als het gaat om belasting wanneer je parttime gaat ondernemen naast je vaste baan? Wij zetten de belangrijkste regels voor je op een rij.
[lwptoc]
Regels bij een eigen bedrijf naast een baan
-
Het contract bij je huidige werkgever
Voordat je start met je eigen bedrijf naast je vaste baan, is het heel belangrijk om de arbeidsovereenkomst bij je huidige werkgever te checken. Hier kunnen namelijk bepaalde passages in opgenomen zijn die te maken hebben met nevenwerkzaamheden. In sommige gevallen is het verplicht om deze te melden of hier toestemming voor te vragen. Het concurrentiebeding kan ook relevant zijn wanneer je in dezelfde branche gaat werken.
Je kunt het beste het gesprek aangaan met je werkgever om aan te geven dat je een bedrijf wilt beginnen naast je vaste baan. Op die manier komt je werkgever niet voor verrassingen te staan en kun je eventuele conflicten in de toekomst vermijden.
Let op: ook wanneer er geen sprake is van een concurrentie- of relatiebeding mag er geen sprake zijn van ‘onrechtmatige concurrentie’. Dit betekent dat je geen misbruik mag maken van de kennis die je bij je werkgever hebt opgedaan of personeel of klanten afpakken.
-
Aangifte van inkomstenbelasting
Waar de loonbelasting automatisch wordt ingehouden wanneer je in loondienst werkt, is dat niet het geval als je inkomsten hebt vanuit je eigen bedrijf. Daarom moet je, wanneer je ondernemer of zzp’er bent, één keer per jaar aangifte doen voor de inkomstenbelasting. Uiteindelijk betaal je inkomstenbelasting over je loon én de winst vanuit je eigen bedrijf. Naast de inkomstenbelasting, geldt voor de meeste producten en diensten dat je hierover omzetbelasting of BTW moet afdragen. Hiervan moet je ieder kwartaal aangifte doen. Houd dus rekening met deze extra administratieve werkzaamheden wanneer je een eigen bedrijf start naast je vaste baan.
Let op: om door de Belastingdienst als ondernemer gezien te worden, dien je te voldoen aan een aantal voorwaarden die je terug kunt vinden op de website van de Belastingdienst. Voldoe je hier niet aan, dan geef je je inkomsten op onder ‘resultaat uit overig werk’.
-
Het urencriterium voor de Belastingdienst
Een hele belangrijke regel om in de gaten te houden als je een eigen bedrijf start naast je vaste baan heeft te maken met het urencriterium. Je kunt als startende ondernemer voor de belasting profiteren van een een aantal voordelen, waaronder de ondernemersaftrek. Dit betekent dat je een bedrag mag aftrekken van de winst, wat bestaat uit de startersaftrek, de meewerkaftrek en de zelfstandigenaftrek.
Om voor de ondernemersaftrek in aanmerking te komen, moet je voldoen aan een urencriterium. Dit criterium houdt in dat je in het betreffende jaar minimaal 1.225 uur aan je bedrijf moet besteden, wat gelijk staat aan 48 weken van 25 uur. En dat kan, met name als je een bedrijf naast je vaste baan hebt, een lastig criterium zijn om te behalen. Zorg ervoor dat je een urenadministratie bijhoudt, waarbij je niet alleen de facturabele uren noteert, maar ook uren voor het bijhouden van je kennis, het opzetten van je website en afspraken met klanten en relaties.
Let op: het maakt voor de Belastingdienst niet uit of je je bedrijf in januari of later in het jaar start. Je moet altijd het volledige urencriterium van 1.225 halen. Je mag daarnaast niet meer dan 1.225 uren besteden aan je werk in loondienst. Dit urenaantal moet minder zijn dan het aantal uren dat je aan je eigen bedrijf besteed.
-
Verzekeringen en pensioen
Je huidige werkgever zorgt ervoor dat je verzekerd bent tegen arbeidsongeschiktheid en dat je WW opbouwt. Daarnaast heb je bij veel werkgevers de mogelijkheid om pensioen op te bouwen. Ga je minder uren voor je werkgever werken en meer tijd besteden aan je eigen bedrijf? Dan betekent dit dat je er qua opbouw van je pensioen op achteruit zult gaan. Het kan interessant zijn om in dat geval te zorgen voor extra opbouw door middel van bijvoorbeeld (bank)sparen, lijfrente, beleggen of extra aflossen op je hypotheek. Laat je goed adviseren over de beste optie in jouw situatie. En laat je informeren over de verzekeringen die je ter aanvulling zou kunnen afsluiten zoals een arbeidsongeschiktheidsverzekering, aansprakelijkheidsverzekering en rechtsbijstandsverzekering.
Let op: heb je privé al een aansprakelijkheidsverzekering en rechtsbijstandsverzekering lopen? Dan gelden deze niet voor je eigen bedrijf. Daarvoor zou je dus een aparte verzekering kunnen afsluiten.
-
De grenzen voor huurtoeslag en zorgtoeslag
Ontvang je op dit moment huurtoeslag of zorgtoeslag? Dan is het belangrijk om hiervoor de grenzen in de gaten te houden wanneer je een eigen bedrijf start naast je vaste baan. Je krijgt uiteindelijk meer inkomsten en hierdoor kan het zijn dat je uiteindelijk minder of zelfs geen recht meer hebt op deze toeslagen. Op de website van de Belastingdienst lees je meer over de grenzen voor de huurtoeslag en de zorgtoeslag.
Met behulp van bovenstaande informatie weet je een aantal belangrijke regels waar je rekening mee moet houden wanneer je parttime gaat ondernemen naast je vaste baan. Laat je, waar nodig, adviseren door iemand met kennis van zaken zodat je een optimale start kunt maken.