Wat voor bedrijf beginnen? (zonder veel startkapitaal)

Je bent je fulltime baan zat en je wilt eigenlijk je eigen baas zijn. Of misschien heeft zelfstandig ondernemerschap je altijd al aangesproken. Als je zo begint te bedenken dan komen er allerlei vragen naar boven, te beginnen met de belangrijkste: ‘Wat voor bedrijf beginnen?’

Voordat je een business idee kan uitschrijven is het belangrijk te weten wat je wil gaan doen. Maar wat voor bedrijf starten, dat is nog de vraag. Geen nood. Wij helpen je hierbij.

In dit artikel hebben we een aantal bedrijf ideeën zonder grote investering voor jou op een rij gezet. We hebben onze ideeën als volgt gerangschikt:

  • Ideeën met een lage drempel.
  • Ideeën voor wie graag met zijn of haar handen werkt
  • Ideeën voor doorzetters
  • Ideeën voor online bedrijven
  • Ideeën met een korte opleiding

Doe inspiratie op en wie weet begin jij binnenkort wel een eigen onderneming!

Eenvoudig noodzakelijk

Voor jezelf beginnen maar wat voor bedrijf past bij jou? Er zijn allerlei soorten bedrijven. We beginnen eenvoudig. Als een ondernemer biedt je een oplossing voor iets aan. Het is daarom goed om uit te zoeken waar constant vraag naar is. Hieronder twee bedrijf ideeën waarvan de vraag niet zomaar ineens oplost.

Schoonmaker

Starten als schoonmaker is relatief eenvoudig. Je hoeft er niet geschoold voor te zijn en je hebt niet veel nodig om schoon te maken. Schoonmaakspullen zijn ook goed betaalbaar. Wat je schoonmaakt hangt af van de locatie.

Wat doe je?

Je dagelijkse werkzaamheden bestaan voornamelijk uit stoffen, stofzuigen en dweilen.

Wat heb je nodig?

Voor dit idee heb je in het begin alleen jezelf en vervoer nodig. Schoonmaakspullen zijn vrijwel altijd op locatie aanwezig en met een fiets kom je een heel eind. In een later stadium zou je eventueel een bus en eigen schoonmaakspullen aan kunnen schaffen, al naar gelang de wensen van je klanten. Ook zou je een simpele website met wat tekst en foto’s kunnen overwegen zodat je klanten alvast online met je kennis kunnen maken.

Hoe begin je?

Je kunt schoonmaken bij particulieren door bijvoorbeeld een advertentie te plaatsen bij de supermarkt of misschien hoor je wel via via in je eigen netwerk wie er op zoek is naar een schoonmaker. Als je het handig organiseert kan je meerdere huizen per week doen.

Ben je niet zo van het netwerken? Er zijn online platforms die bemiddelen voor zelfstandige schoonmakers.

Voor wie geschikt?

Dit bedrijf is ideaal als je graag lekker bezig wil zijn, maar niet achter een bureau wilt zitten. De uitspraak ‘Niet lullen maar poetsen’ is jou op het lijf geschreven. Je kunt goed methodisch werken. Doordat je oog voor detail hebt sla je geen plekje over. Een beetje vuiligheid schrikt jou niet af en jij krijgt een goed gevoel als jij de boel blinkend achterlaat.

Huis- of dieroppas

Er zijn mensen die op vakantie gaan maar hun huis (en/of dieren) niet onbeheerd willen achterlaten. Ook willen ze niet dat er zomaar iemand in hun huis komt. Dan is een professionele oppas inhuren niet eens zo’n gek idee.

Wat doe je?

Je woont tijdelijk op een bepaald adres en voert vooraf afgesproken werkzaamheden uit. Dat kan zijn dat je hun hond uitlaat of de paarden voert of dat je simpelweg aanwezig bent. Als dierenoppas kan je ook diensten aanbieden per dag of dagdeel. Je kunt naar je klanten toe komen of het dier bij jou in huis nemen.

Wat heb je nodig?

Je hebt vervoer nodig om op het adres te komen. Indien je er gaat overnachten is een koffer of tas handig om je spullen in te vervoeren. Een eigen website is te overwegen zodat mensen alvast kunnen kijken wat voor vlees ze in de kuip hebben. Als je gebruik maakt van een bemiddelingsbureau of -site zal je een profiel mogen aanmaken. Daar kunnen kosten aan verbonden zijn. Bij een bemiddelingsbureau kunnen ze je verder om een verklaring omtrent gedrag (VOG) vragen.

Hoe begin je?

Je kunt starten bij mensen die je kent en gebruik maken van mond op mond reclame om je klantennetwerk uit te breiden. Je kunt, zoals hierboven al besproken, ook gebruik maken van speciale bemiddelingsbureaus.

Voor wie geschikt?

Deze onderneming is niet voor iedereen weggelegd. Ben jij echter op zoek naar afwisseling en hecht je niet veel waarde aan spullen of routine, dan zou deze onderneming goed bij je kunnen passen. Ook ben je betrouwbaar en je gaat respectvol met andermans bezittingen om.

Twee rechterhanden

Vind je het leuk om je handen uit de mouwen te steken, dan zijn onderstaande praktische bedrijf ideeën misschien iets voor jou!

Tuinonderhoud (hovenier)

Mensen willen vaak een mooie tuin, maar niet iedereen heeft groene vingers. Jij kan je brood verdienen door hun tuin bij te houden.

Wat doe je?

Als je een bedrijf in tuinonderhoud hebt, dan kan je qua werkzaamheden denken aan snoeiwerk, het gazon bijhouden en onkruid wieden. Ook zijn er jaarlijkse klusjes zoals groene aanslag verwijderen of een tuin winterklaar maken. Soms willen mensen iets anders voor in de tuin dus je kunt ook helpen met het planten van nieuwe planten of het verwijderen ervan.

Wat heb je nodig?

Je kunt beginnen met basis tuingereedschap of werken met het gereedschap die jouw klanten al hebben. Als je kiest voor eigen gereedschap kan je overwegen om een bakfiets aan te schaffen voor het vervoeren van het gereedschap.

Voor dit idee kan je klein beginnen, maar het is wel verstandig om vroeg te investeren in een bus en eigen gereedschap. Zo kan jij ook klanten bedienen die geen specialistisch gereedschap hebben maar wel hun tuin gedaan willen hebben.

Qua klanten kan je in je eigen netwerk rondvraag doen, een eigen website opzetten of via marktplaats je diensten aanbieden. Aan de laatste twee opties zitten wel kosten verbonden.

Hoe verder je komt hoe meer plantenkennis je nodig gaat hebben. Je kunt overwegen om modules van opleiding te volgen om die kennis op te vijzelen.

Hoe begin je?

Nog geen ervaring? Doe ervaring op met vrijwilligerswerk. Er zijn altijd wel mensen die klusjes hebben die ze niet zelf kunnen doen.

Laat iedereen in je omgeving (netwerk) weten dat jij tuinonderhoud wil gaan doen. Plaats eventueel advertenties bij de supermarkt of in een lokaal krantje. Overweeg je diensten aan te bieden via Marktplaats. Zorg dat je bereikbaar bent via telefoon of een website. 

Om te factureren kan je in het begin maken van Word, Excel of een gratis variant daarvan.

Klusjesman of – vrouw

Handig met timmerwerk, schilderwerk of licht loodgieterswerk? Overweeg dan om een eigen klusbedrijf te beginnen.

Wat doe je?

Qua werkzaamheden kan je denken aan plankjes en lampen ophangen, sloten vervangen, schilderwerk, behangen, tegels zetten of zelf een hele badkamer vervangen.

Wat heb je nodig?

In eerste instantie heb je vervoer en gereedschap nodig. Denk hierbij aan een basis gereedschapskist en een boorschroefmachine. Gaandeweg kan je naar behoefte gereedschap aanschaffen waarmee jij sneller je klus geklaard krijgt.

Mensen moeten weten dat jij een dienst aanbiedt. Denk hierbij aan mond op mond reclame en laat iedereen weten wat jij kan. Je zou eventueel ook aan een advertentie bij de supermarkt, in een lokale krant of op Marktplaats.nl kunnen denken.

Een website is tegenwoordig niet meer weg te denken. Het hoeft niet veel te kosten. Via WordPress zijn er standaard sjablonen waar je gebruik van kunt maken. Je betaalt dan alleen voor hosting en je websitenaam. Ook is het handig om telefonisch bereikbaar te zijn.

Qua facturatie zou je kunnen beginnen met Excel of een gratis variant daarvan. 

Hoe begin je?

Net als bij het idee van de schoonmaker of het idee van de hovenier kan je als klusjesman of -vrouw je netwerk aanspreken. Begin bij je familie en vrienden en vraag of zij nog een klusje hebben. Vraag ook of zij nog iemand weten. Vergeet niet te vertellen wat jij allemaal kan zodat zij dit ook weer door kunnen vertellen. Als een klus zich aandient, dan kan jij direct aan de slag.

Zorg dat je bereikbaar bent. Het makkelijkste is via de telefoon. Een website is ook aan te raden. Zodra een klus binnenkomt kan jij met de klant afspreken wat en wanneer iets gedaan moet worden.

Je kunt ervoor kiezen om een voorschot te vragen of achteraf te factureren. 

Voor wie geschikt?

Als jij iemand bent die graag klussen oppakt in je eigen huis, overweeg dan om die klussen ook voor een ander uit te voeren. Dit bedrijf is ideaal als je handig bent en met je handen wil werken. Je bent op zoek naar afwisseling en je kan goed anticiperen op onverwachte zaken. Je vind het leuk om bij klanten thuis te werken.

Voor doorzetters

Onderdeel van een succesvolle onderneming starten is doorzettingsvermogen. Ook als het even tegenzit moet je door willen gaan. Voor de echte doorzetters zijn onderstaande uitdagingen een mooie overweging.

(software) Ontwikkelaar

Als ontwikkelaar kan je bedrijven helpen met op maat gemaakte software. Je kunt je bezig houden met de back end (denk bijvoorbeeld aan databases en architectuur) of met de front end (denk hierbij aan een eigen webdesign bureau).

Wat doe je?

In dit bedrijf heb je veel contact met je klant. Je wil weten wat voor oplossing je klant nodig heeft maar je zult hem ook moeten begeleiden door moeilijke materie. Daarnaast ben je veel aan het programmeren (van machines) of coderen (voor internet) om je digitale producten op te leveren.

Wat heb je nodig?

In de basis heb je jezelf, een werkplek en een laptop nodig. Naar wens kan je dit uitbreiden met een toetsenbord, extra beeldscherm en muis. Je kunt overal programmeren. Thuis op de bank of in een café.

Qua software zal je de programmeer- of codeertaal moeten downloaden. Als je gebruik maakt van een framework zal je ook daarvoor software moeten downloaden. Voor de codeertaal Python kan je bijvoorbeeld kiezen voor het framework Django. Afhankelijk van het soort ontwikkelwerk zal je nog meer software moeten installeren en downloaden.’Google is your friend’ gaat zeker op voor een ontwikkelaar.

Hoe begin je?

Geen ervaring? Online zijn er verschillende resources te vinden om het gratis te leren. De Amerikaanse Harvard heeft een gratis module en via The Odin Project kan je een heel web programmeerprogramma volgen. Je kunt je ook verdiepen in WordPress waarmee je makkelijk zelf websites kunt maken. Dit is een kleine greep uit ontelbare mogelijkheden.

Als je als freelance ontwikkelaar aan de slag wilt zal je aan klanten moeten komen. Ook hier kan je je eigen netwerk aanspreken, maar je zult je netwerk ook stevig moeten uitbreiden door zelf actief op zoek te gaan naar klanten. Een andere optie is een advertentie plaatsen via freelancer websites zoals freelance.nl of fivver.com. Op deze sites is wel veel concurrentie.

Zorg dat jouw website goed te vinden is en er perfect uitziet. Zeker als je voor web development gaat is dit je visitekaartje. 

Voor wie geschikt?

De belangrijkste eigenschappen voor een ontwikkelaar zijn doorzettingsvermogen en oplossingsgerichtheid. Je kunt veel leren van het internet maar je zult ook veel touwtjes zelf aan elkaar moeten knopen. Ontwikkelaar worden heeft een steile leercurve en daarom is doorzettingsvermogen een belangrijke eigenschap. Je vind het leuk om te puzzelen en te onderzoeken.

Vertaler

Beheers je meerdere talen? Overweeg dan om teksten te gaan vertalen.

Wat doe je?

Het gros van de tijd ben je bezig met vertalen van teksten door ze van een vreemde taal in een nieuwe taal over te zetten. Een beginnend vertaler vertaald per dan zo’n 2000 woorden. Een meer ervaren vertaler vertaald er zo’n 3000.

Het vertaalwerk is afhankelijk van een bepaalde niche. Je kan hierbij denken aan specialistisch werk zoals literair vertaalwerk, het vertalen van handleidingen, ondertiteling of officiële documenten.

Wat heb je nodig?

Voor het vak van vertaler heb je niet veel investeringen nodig. Het is een belangrijk een plek te vinden of te creëren waar jij je goed kan concentreren op je vertaalwerk. Een goede tekstverwerker is daarbij essentieel. Mensen moeten je kunnen vinden en bereiken. Zet daarom een professionele website op en zorg dat je zowel per e-mail als telefonisch benaderbaar bent.

Hoe begin je?

Als je een fijne werkplek en laptop hebt gevonden kan je op zoek gaan naar betalende klanten. Daarbij is het belangrijk eerst te bepalen wie je ideale klant is en wat deze klant belangrijk vind. Vervolgens is het verstandig om marktonderzoek te doen en een marketingplan op te stellen. Vertaalwerk vind je door veel te netwerken en dit kan je zowel digitaal als in persoon doen. Vertel aan iedereen waar jij goed in bent en wat voor werk je zoekt. Zorg dat klanten jou via verschillende wegen kunnen vinden. 

Voor wie geschikt?

Ook voor dit bedrijf is doorzettingsvermogen cruciaal. Je vind het vertaalwerk namelijk niet op straat. Veel netwerken en niet opgeven zorgt ervoor dat jij wel het vertaalwerk vindt. Je houd van accuraat werken en hebt een goed gevoel voor woorden, communicatie en mensen.

Achter een laptop

Sommige mensen willen niet dood gevonden worden achter een bureau, anderen willen niets anders. Onderstaande bedrijf ideeën zijn geschikt voor iedereen die graag een online bedrijf begint.

Webwinkel

Een online bedrijf zoals een webwinkel heeft minder investering nodig dan een gewone winkel en heeft toegang tot een groter publiek. Je kunt eigen producten, maar ook digitale, nieuwe of tweedehands spullen verkopen.

Wat doe je?

Jouw website is jouw visitekaartjes dus onderhoud en ontwikkeling hiervan neemt een belangrijke plaats in je dagelijkse werkzaamheden. (Bij tweedehands spullen kan je Marktplaats.nl overwegen)

Je koopt je producten in voor een lage inkoopprijs waarna je ze met winst doorverkoopt.

De producten die je verkoopt verzend je naar je klanten en je houdt een overzichtelijke administratie bij.

Qua marketing kan je social media overwegen zoals Facebook en Instagram. Of je laat je klanten zien hoe je de producten gebruikt op je eigen YouTube kanaal.

Wat heb je nodig?

Als beginnend webwinkelier heb je verschillende mogelijkheden. Je kunt je eigen webwinkel opzetten of je kunt gebruik maken van een platform zoals Marktplaats.nl of Etsy.com. Bij je eigen webwinkel betaal je voor de winkel, op Marktplaats.nl betaal je advertentiekosten en bij Etsy betaal je per advertentie en draag je een gedeelte van je verkoopprijs af. Per platform zijn er verschillende voor en nadelen. Het loont de moeite om goed uit te zoeken wat bij jou past.

Een webwinkel is een normaal bedrijf dus je zult ook marktonderzoek moeten doen, een marketingplan op moeten stellen en een administratie bij moeten houden.

Hoe begin je?

Je kunt zonder veel opstartkosten beginnen met bijvoorbeeld een Etsy winkel. Je kunt foto’s maken van je producten met de camera van je mobiele telefoon en voor simpel verpakkingsmateriaal kiezen. Gaandeweg kan je investeren in betere apparatuur en verpakkingsmaterialen die bij jouw branding passen. 

Voor wie geschikt?

Besluitvaardigheid, creativiteit en doorzettingsvermogen zijn nodig als je een webwinkel wil beginnen. Onderhandelen met leveranciers hoort erbij, evenals een bepaalde financieel bewustzijn. Als webwinkelier heb je veel diverse taken om je online bedrijf draaiende te houden.

Tekstschrijver

Schrijf en lees je graag? Dan is freelance tekstschrijver een goed idee voor jou. Internet is niet meer weg te denken uit ons leven en zoekmachines hebben geschreven teksten nog steeds hoog op hun prioriteitenlijst staan.

Wat doe je?

Het ligt er maar net aan welk soort schrijfwerk je wil gaan doen. Je kunt bijvoorbeeld mensen helpen met het schrijven van een sollicitatiebrief en het opstellen van hun cv. Je kunt ook weblogs, informatieve teksten, copy of andere artikelen schrijven.

Wat heb je nodig?

Net als bij de vertaler heb je voor het vak van tekstschrijver niet veel investering nodig. Je hebt een tekstverwerker nodig en een rustige schrijfplek. Belangrijk is dat je bereikbaar bent voor je klanten via telefoon, e-mail en een website. Verder is zoveel mogelijk schrijven het devies. Zorg ook dat je een paar teksten hebt die kunnen dienen als je portfolio.

Hoe begin je?

Als beginnend schrijver kan je een profiel aanmaken op Textbroker.nl. Via dit platform kan je ervaring opdoen met het vinden van opdrachtgevers en het schrijven van teksten. Helaas zijn de tarieven niet erg hoog dus als je meer ervaring krijgt is het van belang om ook zelf op zoek te gaan naar opdrachtgevers. Vergeet daarbij social media niet als bron. 

Voor wie geschikt?

Je hebt gevoel voor woorden en je wordt blij van een creatief of goed geschreven zin. Je kan je goed inleven in andere mensen, kan de tone of voice goed inschatten en je kunt goed structureren.

Woorden vloeien meestal zo uit je vingers en je hebt geen moeite om een goed lopend verhaal op papier te zetten. Je bent iemand die graag zelfstandig werkt.

Grafisch ontwerper

Teken of schilder je graag of vind je het leuk om met Photoshop of Illustrator te werken? Dan is een eigen onderneming als freelance grafisch ontwerper wellicht wat voor jou.

Als je voldoende eigen ervaring hebt én een professioneel portfolio, dan hoeft het ontbreken van een opleiding je niet in de weg te staan.

Wat doe je?

Je krijgt een briefing van de klant of van een bemiddelingsbureau. Aan de hand daarvan maak jij een eerste schets of ontwerp.

Meestal heeft de klant 2 tot 3 wijzigingsronden. Jij past het ontwerp vervolgens aan aan de hand van de feedback van de klant. Als de klant tevreden is over het ontwerp dan stuur jij de factuur en het uitgewerkte product toe.

Wat heb je nodig?

Afhankelijk van het soort werk dat je wil gaan doen heb je goede hard- en software nodig. Denk aan een goede grafische kaart en voldoende werkgeheugen om zwaardere bewerkingen soepel te laten verlopen. Er zijn voldoende gratis en open source design software maar je ontkomt bijna niet aan het Adobe Cloud pakket met Photoshop, Illustrator en Indesign. Ook een tekentablet kan helpen om je werkproces te versnellen.

Hoe begin je?

Je hoeft als aspirant grafisch ontwerper geen kunstacademie gevolgd te hebben. Wat wel onmisbaar is, is een sterk portfolio en een drive om jezelf steeds weer te verbeteren. We zijn eerlijk: het is niet makkelijk maar ook niet onmogelijk. Stuur je portfolio naar bureaus die bemiddelen en zorg voor een sterke online aanwezigheid. 

Voor wie geschikt?

Als je creatief bent en graag in beelden werkt. Je houd ervan om met licht en kleuren te werken en je ziet overal wel een verhaal in. Je hebt een grote fantasie en je denkt niet in hokjes. Je legt connecties waar anderen ze niet zien.

Blogger

Als blogger onderhoudt je één of meerdere weblogs. Je schrijft met regelmaat artikelen en plaatst ze online. Je maakt eigen afbeeldingen of zoekt mooie stockfoto’s bij elkaar. Ook maak je reclame voor je blog middels social media. Denk hierbij aan een Pinterest- of een YouTube kanaal.

Wat doe je?

Als professioneel blogger is jouw weblog je online bedrijf en er zijn ontzettend veel verdienmodellen:

  • Je kunt advertenties op je website plaatsen en geld verdienen wanneer een klant op jouw advertentie klikt.
  • Je kunt aan de slag met affiliate marketing. Hiervoor plaats je een link van een bepaald product op jouw website. Als je klant via die link dat product of een ander product koopt dan ontvang jij, als affiliate marketeer, een vergoeding.
  • Je kunt digitale producten via jouw weblog aanbieden. Als je eenmalig een product maakt, bijvoorbeeld een e-book, dan heb je een vorm van passief inkomen. Je hoeft het boek namelijk niet steeds opnieuw te schrijven maar je kan het wel steeds weer opnieuw verkopen. Zelf als je slaapt!

Wat heb je nodig?

Een laptop of computer en een weblog. Als je geen geld hebt kan je beginnen met gratis opties van Blogger of van WordPress. Houd er wel rekening mee dat de geschreven inhoud niet van jou is maar van het bedrijf en dat de opties voor adverteren beperkt zijn. Ook het overzetten van de teksten kan lastig zijn en helaas kom je niet altijd hoog in de zoekresultaten te staan. Wil je dit vermijden? Ga dan voor een eigen hosting en domeinnaam. Als je niet voor een gratis WordPress Thema wil gaan, kijk dan op sites zoals Etsy voor goed betaalbare en professionele thema’s.

Hoe begin je?

Met schrijven, schrijven, schrijven. Zorg dat jouw weblog er professioneel uitziet en dat je waarde toevoegt aan het leven van jouw lezers. In het begin zal je blog nog niet veel gelezen worden. Maakt daar gebruik van door een mooie site te bouwen. Denk ook aan marketing. Hoe krijg jij meer lezers naar jouw weblog? Denk dan eens aan Pinterest. Maak een mooie afbeelding of infographic en link naar jouw website. 

Voor wie geschikt?

Dit type bedrijf is ideaal voor als je tijd hebt, graag schrijft en informatie met anderen wil delen. Naast het schrijven vind je het leuk om content te maken en je bezig te houden met online marketing en search engine optimalisatie.

Met eigen ervaring

De volgende eigen bedrijf ideeën zijn een goed idee als je al wat eigen ervaring hebt opgedaan, bijvoorbeeld in de vorm van een hobby.

Kleermaker

Ben jij handig met naald en draad of met een naaimachine? Dan is zelfstandig kleermaker wellicht iets voor jou. Er zijn altijd wel knopen die aangenaaid moeten worden of kledingstukken die korter gemaakt moeten worden. Ook als je nog niet veel ervaring hebt, kan je met deze kleine klusjes beginnen.

Wat doe je?

Je hebt veel contact met klanten. Je kan ze bijvoorbeeld aan huis laten komen. Dat scheelt je huur van een ruimte. Zij komen bij jou met een probleem en ze verwachten van jou een mogelijke oplossing, een prijs en een opleverdatum.

Vervolgens krijgen ze van jouw een bonnetje die correspondeert met het bonnetje van het kledingstuk en repareer jij het kledingstuk. Als je klant het kledingstuk weer komt ophalen vraag je ze ook gelijk te betalen.

Wat heb je nodig?

Een naaimachine, een strijkplank en een strijkijzer. Eventueel een lockmachine. Een laptop of een computer voor je administratie en een telefoonaccessoire waardoor je klanten bij je kunnen pinnen. Tot slot een website zodat klanten weten wat je doet en waar ze langs mogen komen.

Hoe begin je?

Begin in je eigen netwerk. Zeg tegen iedereen dat je naait en versteld. Het mooiste is als je ook je eigen kleding maakt. Complimenten worden zo een aanhaakpunt om over je bedrijf te vertellen. Je kunt klein beginnen door advertenties te plaatsen bij supermarkten of lokale dagbladen. Of zit in op social media en maakt leuke content die klanten naar jouw site brengt. 

Voor wie geschikt?

Dit bedrijf is ideaal voor als je graag met je handen werkt. Je hebt oog voor detail. Priegelwerk is iets wat jij juist leuk vindt. Je vind het leuk om met stoffen, fournituren, klanten en met leveranciers te werken.

Personal shopper

Je brood verdienen door te winkelen en kledingcombinaties te maken voor je klanten. Dit is voor velen een droombaan. Er zijn genoeg mensen die er wel goed uit willen zien maar winkelen niet zo zien zitten.

Wat doe je?

Jij gaat als personal shopper voor deze mensen winkelen en stelt verschillende kledingcombinaties samen. Het kan voorkomen dat je een hele garderobe mag samenstellen.

Je gaat eerst met je klant om tafel om te bespreken wat de wensen zijn. Wil de klant een klassieke uitstraling of is het belangrijk dat er rekening gehouden wordt met de nieuwste trends?

Vervolgens ga jij winkelen (met of zonder de klant) en stel je een aantal opties. Je begeleidt de klant tijdens het proces en doet eventueel ook suggesties voor accessoires.

Wat heb je nodig?

Als je wil starten als personal shopper zal je andere mensen moeten laten weten dat jij de juiste kennis in huis hebt. Je bent je eigen visitekaartjes dus zorg ervoor dat jij er altijd tiptop uitziet.

Met een website of via social media kan jij jouw werkwijze/ styling laten zien aan potentiele klanten. Zorg ervoor dat zij via jouw website, social media of telefonisch contact met je op kunnen nemen en zorg voor een goede administratie

Hoe begin je?

Laat mensen zien dat jij weet hoe je verschillende lichaamstypen kan stylen en dat jij verstand hebt van kleuren die bij mensen passen. Je kunt een website via WordPress starten en daar jouw kennis delen. Niet alles natuurlijk want je wil wel dat klanten contact met je opnemen voor de echt onderscheidende kennis.

Via social media kan je ook snippets maken van jouw kennis. Denk bijvoorbeeld aan een YouTube filmpje over tops die flatteren als je brede schouders hebt.

Het is vooral veel aan mensen laten zien wat je voor ze kan betekenen en daarvoor is een groot bereik handig. Verdiep je daarom in search engine optimalisation (SEO) en probeer in te spelen op wat de algoritmes willen.  

Voor wie geschikt?

Dit bedrijf is ideaal als je houdt van mode, styling en winkelen. Je snapt dat er verschillende lichaamstypen zijn en beschikt over verschillende technieken om het beste in mensen naar voren te laten komen. Je werkt voornamelijk met kleuren, texturen en silhouetten.

Online coach

Als online coach helpt je mensen om hun doel te bereiken. Er zijn ontzettend veel doelen te bedenken en dat maakt dat je als online coach eindeloze mogelijkheden hebt. Waar ben jij goed in en waar kan jij een ander mee helpen?

Wat doe je?

Je maakt inzichtelijk wat het pad is wat je klant kan bewandelen om bij hun doel te komen. Je wijst ze op mogelijke belemmeringen en denkt mee in oplossingen. Het verschil met een offline coach is dat alles via internet gaat. Zo kan je ook klanten bedienen die niet bij jou in de buurt wonen.

Wat heb je nodig?

Een website waarop je kunt adverteren wie jij bent, wat voor ervaring jij hebt, waarom jij betrouwbaar bent en waarom potentiele klanten juist voor jou moeten kiezen. Op die website kunnen potentiele klanten ook contact met je opzoeken.

Per coaching richting zijn er verschillende specifieke zaken die je nodig hebt, maar een gedegen administratie en goede factureringsmogelijkheden zijn sowieso nodig.

Hoe begin je?

Als je ervaring in een bepaald vakgebied hebt, is de kans groot dat je al een netwerk hebt. Heb je dat nog niet en denk je erover om op termijn een eigen onderneming te beginnen/? Begin dan nu al met een netwerk opbouwen. Zo krijg je ook goed inzicht in welk type klant bij jou past.

Vind vervolgens uit wat deze klanten willen en waar je ze kan vinden. (Oftewel, doe gedegen marktonderzoek) Benader ze door koude acquisitie of kom op de plekken (zowel online als offline) waar je klanten zich bevinden. Probeer niet alleen te vertellen wat jij voor ze kan betekenen maar probeer echt een relatie op te bouwen. 

Voor wie geschikt?

Een eigen bedrijf starten als online coach is ideaal wanneer je beschikt over de volgende sterke punten: goed kunnen communiceren, goed in sociale en technische vaardigheden. Je bent nieuwsgierig, empathische en ontwikkelingsgericht.

Na een korte opleiding

Sommige bedrijven zijn mogelijk na het doen van een opleiding. De opleidingen voor de volgende eigen bedrijf ideeën zijn kort en redelijk geprijsd.

Masseur

Vind je het leuk om mensen te helpen ontspannen of helen? Dan is een eigen bedrijf beginnen als masseur zeker de moeite waard!

Wat doe je?

Je hoeft als masseur niet per se een ruimte te huren om te masseren. Schaf eenmalig een goede draagbare massagetafel of -stoel aan en je kan aan de slag!

Je komt op afspraak bij mensen thuis. Je kan ervoor kiezen om eigen handdoeken mee te nemen of de handdoeken van de klant gebruiken.

Qua extra diensten zou je kunnen denken aan verschillende massageolies voor een meerprijs of verkoop van massageoliën als de klant het product fijn vindt. 

Wat heb je nodig?

Een massagetafel of stoel, massageolie, handdoeken en eventueel een manier om ontspannende muziek af te spelen. Bij een grote tafel of stoel is het handig dat je eigen vervoer hebt. Zorg ervoor dat klanten je diensten kunnen bekijken via een website en dat ze je op verschillende manieren kunnen bereiken. 

Hoe begin je?

Een manier om als masseur te beginnen is door met je draagbare massagetafel of stoel bij klanten of bedrijven langs te gaan. Adverteer via je eigen website maar benader ook bedrijven met jouw diensten. Laat iedereen in je netwerk weten wat je doet en laat geen kans schieten om te vertellen wat jij allemaal kan..

Voor wie geschikt?

Dit bedrijf is ideaal als je het fijn vind om het mensen naar de zin te maken. Je bent servicegericht en je vind het fijn om fysiek bezig te zijn. Je bent geïnteresseerd in wellness, gezondheid en het menselijk lichaam.

Personal trainer

Ben je bezig met fitness, gezondheid en lifestyle? Dat is een bedrijf als personal trainer of lifestyle coach wellicht iets voor jou.

Wat doe je?

Als personal trainer help je allerlei mensen bij het vinden van een manier van trainen die bij hen past. Het begint met een intake gesprek waarbij de klant aangeeft van hij of zij belangrijk vindt. Vervolgens maakt jij een op maat gemaakt plan voor het behalen van die doelen.

In overleg met de klant bespreek je het soort begeleiding die ze nodig hebben. Dat kan zijn dat je samen gaat trainen, maar dat kan ook zijn dat de klant zelf traint en dat je achteraf bespreekt hoe het ging.

Je motiveert, inspireert en breekt grote doelen op in kleine haalbare stapjes.

Sommige personal trainers groeien door naar lifestyle coach waarbij er op meer aspecten wordt gelet. Denk hierbij aan gezonde voeding, een goed slaappatroon en stressvermindering.

Wat heb je nodig?

Een flinke dosis motivatie en goede zin. Wat jij biedt zit namelijk al in jou. Jouw dienst is kennisdelen, motiveren en inspireren. Een website is onmisbaar. Zo kunnen klanten rustig bekijken wie jij bent, wat je voor hen kan betekenen en of jij betrouwbaar bent. Zorg ervoor dat klanten contact met je op kunnen nemen en zorg dat je een goede administratie bij kunt houden.

Hoe begin je?

Zet een website op en zorg dat contactberichten in je inbox komen en dat je eventueel een zakelijk telefoonnummer aanschaft. Overweeg social media om meer bezoekers naar je site te krijgen en verdiep je in SEO. Doe marktonderzoek en doe ook offline marketing gericht op de klanten die jij wil aantrekken. Wil je via een sportschool werken? Laat hun dan weten dat jij beschikbaar bent. Overweeg ook om je diensten kenbaar te maken bij andere health en wellbeing professionals die klanten eventueel naar je door kunnen verwijzen. Netwerken is de sleutel voor dit idee.  

Voor wie geschikt?

Mensen helpen om hun doelen te bereiken is iets waar jij blij van wordt. Ook vind je het leuk om mensen te begeleiden en hen bewust te maken van allerlei zaken die hun doelen in de weg staan. Je bent communicatief vaardig, je inspireert en je motiveert.

Niets gevonden?

Hopelijk hebben bovenstaande eigen bedrijf ideeën je geholpen in je zoektocht. Mocht er niets bijstaan wat jou aanspreekt, dan hopen we dat we met onze suggesties wel een zetje in de goede richting hebben gegeven.

Neem de tijd om goed na te denken over wat jij kan en wat jij leuk vind. Erachter komen wat voor bedrijf te starten gaat niet over één nacht ijs.