Bedrijf starten als kind: alles over jong ondernemen

meisje-neemt-een-vlog-op-als0inderneemster

Je hoort het steeds vaker: kinderen die de ambitie hebben om een eigen bedrijf te starten. In 2022 waren er zelfs al 2.939 inschrijvingen van jonge ondernemers tussen de 12 en de 17 jaar bij de KVK. Wil je een bedrijf starten als kind? Of heb je kinderen onder de 18 jaar die graag jong willen ondernemen en wil je ze daarbij helpen? Dan is het belangrijk om te weten welke regels hiervoor gelden. In dit artikel bespreken we een aantal belangrijke regels en geven we een aantal handige tips voor een goede start. 

[lwptoc]

Mag je een bedrijf starten als kind? 

Allereerst starten we met de belangrijkste vraag: mag je een bedrijf starten als kind onder de 18 jaar? Het antwoord op deze vraag is: ja. Er is geen minimumleeftijd voor het starten van een eigen onderneming. Het is wel belangrijk om te weten dat minderjarige ondernemers volgens het Burgerlijk Wetboek voor een aantal rechtshandelingen toestemming nodig hebben van hun wettelijke vertegenwoordigers. Denk bijvoorbeeld aan het afsluiten van een (huur)contract, het inschrijven bij de Kamer van Koophandel en de inkopen voor je bedrijf. De wettelijke vertegenwoordigers zijn hiervoor aansprakelijk en kunnen de aankoop of het contract terugdraaien indien ze het er niet mee eens zijn.

Tip: ben je 16 of 17 jaar? Dan kun je zogeheten ‘handlichting’ aanvragen. In dat geval verklaart de rechter je volwassen en krijg je specifieke bevoegdheden zoals het ondertekenen van een contract of het openen van een rekening. Op de website van de Kamer van Koophandel staat meer informatie over het aanvragen van een handlichting. Houd er wel rekening mee dat een handlichting beperkingen heeft, zoals het kopen van grond of een bedrijfspand, het afsluiten van een hypotheek of het handelen in aandelen.   

Laat je goed informeren

Zowel voor de ouders of voogden als voor de minderjarige ondernemers is het belangrijk om te zorgen voor een goede voorbereiding. Ben jij onder de 18 en heb je een goed idee voor een eigen bedrijf? Bespreek dit dan thuis, zodat je ouders of voogden je hierbij kunnen helpen. Schrijf je ideeën op en lees jezelf goed in over wat er allemaal komt kijken bij het starten van een eigen bedrijf. Je kunt namelijk makkelijk een bedrijf beginnen zonder veel startkapitaal. De KVK heeft daarbij een handige begrippenlijst voor jonge ondernemers.     

Tip: jongeren tussen de 16 en 18 jaar hebben te maken met de zogeheten kwalificatieplicht. Dit betekent dat ze geen voltijd baan of bedrijf mogen hebben, maar volledig dagonderwijs moeten volgen. Er zijn opleidingen met speciale regelingen voor jongeren die een bedrijf willen starten. Vraag dit na bij de betreffende onderwijsinstelling. 

De inschrijving bij de KVK

Is er toestemming van de ouders/voogden of een handlichting geregeld? Dan is inschrijven bij de KVK mogelijk. Zij zullen ook zorgen voor het aanmelden bij de Belastingdienst. Het is overigens niet altijd verplicht om de onderneming bij de KVK in te schrijven. In de onderstaande video wordt uitgelegd wat het perfecte inschrijfmoment is:

 

Tip: denk goed na over de rechtsvorm. Een eenmanszaak (wanneer je alleen een eigen bedrijf start) of een vof (wanneer je samen met iemand een bedrijf start) zijn betrekkelijk makkelijk en snel op te starten. Daarvoor hoef je niet naar de notaris. Als kind ben je met deze rechtsvorm wel privé aansprakelijk voor de schilden van het bedrijf.

Het afdragen van belasting

Wanneer je als kind winst maakt, word je ook door de Belastingdienst als ondernemer gezien voor de inkomstenbelasting. Als kind betaal je belasting in Box 1, waarbij je mogelijk recht hebt op kortingen zoals de ondernemersaftrek. Daarnaast mag je de eventuele kosten voor de handlichting het eerste jaar ook aftrekken. Je ontvangt tevens een aanslag voor de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet. Houd er rekening mee dat over de meeste producten en diensten omzetbelasting (btw) betaald moet worden, al is er ook de zogeheten KOR regeling voor kleine ondernemers die recht geeft op vrijstelling voor de btw.    

Tip: het is belangrijk om te weten dat de aangifte van de ondernemende kids onder de 18 ook invloed heeft op die van de ouders. Via Box 3 betalen de ouders namelijk belasting voor het vermogen van het kind.

Jong ondernemen: de gevolgen voor de kinderbijslag

Indien je als kind jonger bent dan 16 jaar, dan heeft het starten van een bedrijf sowieso geen gevolgen voor de kinderbijslag die de ouders of verzorgers ontvangen. Voor kinderen die ouder zijn dan 16 jaar geldt een maximumbedrag. Als de jonge ondernemer meer winst maakt dan dit bedrag, dan kan de kinderbijslag worden gekort of ingetrokken. Wat dit bedrag exact is, wordt jaarlijks aangepast. Meer informatie hierover vind je op de website van de Sociale Verzekeringsbank.

 

Er zijn dus zeker mogelijkheden om een bedrijf te starten als kind, maar er gelden wel een aantal regels. Laat je goed informeren over de mogelijkheden die op jouw situatie van toepassing zijn en zorg zo voor een succesvolle start van het bedrijf!