Je eigen bedrijf beginnen zonder geld: lees deze tips

ondernemer-die-na-zit-te-denken

Je hebt het idee om een eigen bedrijf te starten, maar je hebt geen geld. Wat nu? Dat je nu (nog) geen geld hebt, wil niet zeggen dat je nog niet kunt starten met je eigen onderneming. Uiteindelijk is het doel van je onderneming om geld te verdienen. En het is (als het goed is) iets wat je graag wilt doen. Maar waar moet je precies op letten als je een eigen bedrijf wilt beginnen zonder geld? Wij zetten een aantal handige tips op een rij voor slimme start. Doe er je voordeel mee!

[lwptoc]

Bedrijf vanuit eigen interesse, opleiding of werkervaring

Wanneer je een eigen bedrijf start zonder geld, dan is het slim om niet met iets ‘compleet’ nieuws te starten. En daarmee bedoelen we iets dat compleet nieuw is voor jezelf. Dat kost je uiteindelijk meer tijd (en misschien ook geld) om het balletje aan het rollen te krijgen. Het is beter om bijvoorbeeld een eigen bedrijf te beginnen vanuit een interesse. Of je hebt een opleiding afgerond en wilt van daaruit een eigen bedrijf beginnen. Het is ook ideaal als je al werkervaring hebt in het betreffende vakgebied. Op die manier kun je een goede start maken met minimale middelen.

Let op: ben je jonger dan 18 jaar en wil je een eigen bedrijf beginnen? Lees dan ook de tips in het artikel over een eigen bedrijf starten als kind.

Inschrijven bij de KvK

Veel mensen vragen zich af of je jezelf moet inschrijven bij de KvK. Het juiste antwoord is: in sommige gevallen is dat niet verplicht. Wanneer je diensten levert in een ‘vrij’ beroep zoals copywriter of designer, dan heb je geen KvK-nummer nodig. Bepaal in dat geval zelf het inschrijfmoment wanneer je bedrijf wat gegroeid is en tot die tijd kun je het als hobby zien. Op de website van de KvK lees je meer over de criteria waaraan je moet voldoen om jezelf in te schrijven. Als je je eigen bedrijf gaat inschrijven, komen daar wel kosten bij kijken. Momenteel kost een inschrijving € 51,95. Overigens controleert de KvK verder niet of je geld op je rekening hebt bij het inschrijven. Het maakt dan dus niet uit als je geen of weinig geld hebt. 

Let op: wanneer een leverancier of instantie om een uittreksel van het KvK vraagt, dan zijn daar ook kosten aan verbonden. Op papier kost dit € 15,60 en een digitaal uittreksel met waarmerk kost € 17,80.

Webshop starten zonder voorraad?

Misschien denk je dat een webshop starten sowieso niet tot de opties behoort wanneer je geen geld hebt, maar niets is minder waar. Wat een mogelijke oplossing is, is het hanteren van een langere levertijd. Maar er zijn ook groothandels waarbij je direct kunt inkopen, zodat je geen eigen magazijn of voorraad nodig hebt. Op de langere termijn kun je er dan altijd nog voor kiezen om wel een voorraad aan te leggen van producten die goed lopen. 

Let op: wanneer je direct spullen inkoopt bij een groothandel, blijf jij wel verantwoordelijk voor zowel de verkoop van het product als het product zelf. Het is dus belangrijk dat je weet wat je verkoopt. Wanneer producten retour komen, ben jij hier ook voor verantwoordelijk en dat kost weer extra tijd (en geld). 

Een andere mogelijkheid is dropshipping. Voor dit business model heb je ook geen voorraad nodig.

De juiste rechtsvorm kiezen

Wanneer je een eigen bedrijf start zonder geld, moet je goed nadenken over de rechtsvorm. Iedereen die een eigen bedrijf start, moet een rechtsvorm kiezen. In principe zijn aan de eenmanszaak en vennootschap onder firma (vof) buiten de KvK-inschrijfkosten geen extra notariskosten verbonden. Voor een besloten vennootschap (bv) is het nodig om een notaris in te schakelen. Zij hanteren verschillende tarieven, waarbij je zeker rekening zou moeten houden met minimaal 300 euro aan kosten voor de oprichting.

Let op: voor de keuze van de juiste rechtsvorm is het belangrijk om een inschatting te maken van je winst, na te denken over aansprakelijkheid, risico’s en de voor- en nadelen van de verschillende rechtsvormen. Op de website van de KvK staat een handig overzicht met rechtsvormen.

Investeerders vinden

Heb jij een sterk bedrijfsplan en geloof jij er heilig in dat jouw idee voor je eigen bedrijf een groot succes gaat worden? Dan zou je ook kunnen overwegen om investeerders te vinden. Een manier waarop dit mogelijk is, is door middel van crowdfunding ofwel ‘geld binnenhalen bij het grote publiek’. Het is in dat geval belangrijk om zoveel mogelijk mensen te vertellen over je plannen en te vragen of ze willen investeren. Hier zijn speciale platforms voor zoals ‘Kickstarter’.  

Let op: om de kans te vergroten dat mensen in jouw plannen investeren, is het belangrijk om na te denken over een ‘tegenprestatie’. Misschien zijn ze de eerste personen die het nieuwe product ontvangen in een ‘limited edition’ versie. Of krijgen ze een bepaald aandeel in de winst van jouw onderneming. Niets gaat vanzelf, dus het is goed om hier iets voor te bedenken.

 

Met behulp van de bovenstaande ideeën heb je alvast wat inspiratie om je eigen bedrijf te beginnen zonder geld. Laat je dus in ieder geval niet tegenhouden als je nu nog niet genoeg geld hebt, maar denk wel slim na over je plannen.