Zorg bieden waar mensen heel blij van worden

Ik ben directeur van een kleine thuiszorgorganisatie in het Rijk van Nijmegen.
Mijn organisatie wordt gefaciliteerd door de landelijke thuiszorgorganisatie PrivaZorg. Ik werk samen met zzp’ers: allemaal verpleegkundigen en verzorgenden, dus ik heb geen mensen in loondienst. Door die opzet kan ik flexibeler zijn dan de reguliere zorg. Mijn doel is een gespecialiseerde organisatie te worden voor mensen met dementie, en dan met name de palliatief-terminale zorg voor deze mensen.

Wat ik het allerleukste vind aan dit werk, is om samen met zzp’ers zorg te bieden waar mensen heel blij van worden.
Zorg waardoor mensen eerder herstellen, langer thuis kunnen blijven wonen, of waardoor hun ziekteproces wordt vertraagd. Ik vind het heel erg leuk om dat te organiseren en om de zzp’ers zó te faciliteren, dat zij met de cliënten kunnen bereiken wat ze voor ogen hebben.

Op wat voor manier moet ik dit bedrijven?
Hoe kan ik het laten groeien? Hoe kom ik aan voldoende zzp’ers? Welke mogelijkheden zijn er om aan geld te komen? Met dat soort vragen liep ik rond. Toen ik IkStartSmart-coach Ad van Heijst ontmoette, die me attendeerde op dit traject, was de keus snel gemaakt.

Van bedreigingen kansen maken, dat heeft IkStartSmart me gebracht.
Je beperkingen omzetten in positieve dingen. Door de bagage die ik meenam uit mijn verleden, was er een soort onzekerheid ontstaan. Die is nu weg. Ik kan het! Ik weet wat ik wil en wat ik niet wil, en hoe ik mijn doel kan bereiken. Ook heb ik geleerd op dingen af te stappen. Ik had last van uitstelgedrag, maar ik merk dat het heel veel resultaat heeft als je dingen gewoon gaat doen.

Hoe ik dat bereikt heb met mijn coach?
Ad stelde vooral heel veel vragen. Dit is je plan, hoe ga je dat bereiken? Dit is je valkuil, hoe ga je daar vanaf komen en welke hulp heb je daarbij nodig? Wat hij ook veel deed, was parallellen trekken: waar word je blij van, waar word je ongelukkig van, waar word je verdrietig van en waar word je boos van? Het was in die zin af en toe bijna therapie.

Tijdsmanagement is ook heel belangrijk gebleken.
In het begin had ik de neiging om alles wat op mijn pad lag op te pakken. Ik kon nergens nee op zeggen, met als resultaat dat ik met tien tot vijftien projecten bezig was. Dat heb ik door Ads begeleiding kunnen reduceren. Want wat ik doe, wil ik goed doen.

Hoe ga je ervoor zorgen dat ze PrivaZorg kennen en dat ze Marga kennen?
Op die vragen heeft mijn coach ook vanaf het allereerste begin gehamerd. Ik ben hiermee aan de slag gegaan door advertenties te plaatsen en door zelf op dingen af te stappen en mijn gezicht te laten zien. Binnen de gemeente ben ik bijvoorbeeld deel gaan nemen aan een project Welkom met dementie, waarbinnen ik veel contacten heb opgedaan. Ja, de meeste mensen kennen mij nu in Wijchen.