Sjoerd Dirk Meijer

Sjoerd Dirk Meijer

Bedrijf: iQBegrijp en Programmeeronderwijs
Oprichtingsjaar: 2014
IkStartSmart-deelname: 2015
Plaats: Meppel
Website: www.iqBegrijp.nl

Als startende ondernemer komt er heel veel op je af. Het mooie van IkStartSmart vind ik dat de begeleiding die je als starter nodig hebt, voor een relatief klein bedrag binnen handbereik is. Met de ondersteuning van een coach bereik je sneller resultaat en kun je nog serieuzer met het ondernemerschap bezig gaan. Ik vond het heel prettig dat er een coach met me mee keek en dat ik met hem kon sparren.

Ik ben ooit begonnen met programmeerlessen voor kinderen. Dat is geëvolueerd tot een compleet aanbod van lessen, docententrainingen en studiedagen – alles op het gebied van programmeren binnen het basisonderwijs. Daarnaast heb ik sinds begin 2017 ook nog mijn praktijk iQBegrijp. Daarin geef ik advies, begeleiding en coaching aan (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen, hun ouders en leerkrachten. Met hoogbegaafde kinderen heb ik een klik. Het is echt mijn doelgroep, een groep waar ik mooie dingen mee kan doen en bereiken. Voor hen organiseer ik ook programmeerlabs, speelmiddagen en (programmeer)kampen.

Het boeiende aan het ondernemerschap is voor mij de vrijheid: het kunnen doen wat ik leuk vind en waar ik gelukkig van word. Ik heb als zelfstandige de mogelijkheid om dingen op mijn manier te doen en mijn eigen creativiteit te gebruiken. Van mijn ondernemerscoach Martijn Meima heb ik bovendien geleerd meer intuïtief te ondernemen, op mijn gevoel af te gaan. Soms moet je je plannen even loslaten en kijken wat er gebeurt. Je moet je ook niet altijd laten leiden door wat er om je heen gebeurt, bij concullega’s bijvoorbeeld. Zeker bij coaching en begeleiding krijg je toch de klanten die bij je passen; er moet een klik zijn.

Toen onze dochter hoogbegaafd bleek, ontdekte ik dat ik zelf ook hoogbegaafd ben. Die ontdekking was de start van een traject waarin ik mezelf pas echt leerde kennen. Ik kwam erachter dat het IT-werk dat ik toen deed, niet het werk was waar ik heel erg gelukkig van werd. Programmeren vond ik als kind al leuk, en ik heb, voordat ik in de IT terechtkwam, de Pabo gedaan en als leerkracht gewerkt. Zo kwam ik op het idee om programmeerworkshops voor kinderen te gaan geven naast mijn baan. Dat ging zo goed lopen, dat ik eind 2014 die baan heb opgezegd om fulltime ondernemer te worden.

Zo ben ik de afgelopen vier jaar aan het groeien en veranderen. Het is niet bij programmeerworkshops gebleven, maar ik heb sinds 2017 dus mijn eigen praktijk iQBegrijp. Ook ben ik bezig met de opleiding tot ECHA-specialist hoogbegaafdheid aan de Radbouduniversiteit. Ik blijf altijd op zoek naar uitdaging en vind het leuk om dingen te scheppen. Dat past echt bij me. En ik geniet ervan als ik kinderen zie groeien.

Ik zou het mooi vinden als mijn praktijk zo’n succes wordt dat ik ook vermoedelijk hoogbegaafde kinderen kan begeleiden waarvan de ouders het niet kunnen betalen. Ik probeer nu al te kijken hoe ik toch die doelgroep kan bereiken, maar ik moet ook brood op de plank krijgen ‒ daar zit een spanningsveld. Mijn droom is dat ik voldoende betalende klanten heb om ook een paar klanten te kunnen helpen die niet of minder kunnen betalen, zodat ik die kinderen ook kan ondersteunen.