Regina Dellemijn

Regina Dellemijn

Bedrijf: De Toonderij
Oprichtingsjaar: 2016
IkStartSmart-deelname: 2016
Plaats: Aalten
Website: www.detoonderij.nl

Mijn vintage winkel is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby. Hoe tof is het om van je passie je werk te maken? Het is nog steeds dat wat ik erg graag doe: inkopen, op stap gaan, struinen en vinden. Door de vrijheid van eigen baas zijn, voelt het niet als werk. Ik geniet van mooie scores op dat ene marktje of van een ‘stroperstocht’ op een oude boerderij, van de verhalen van klanten over dat wat ze me willen verkopen, van de klanten in de winkel, van de echtheid van de spullen om me heen en van het opknappen van een meubelstuk of lamp ‒ wat we doen in de werkplaats achter de winkel.

Bij het opzetten van de winkel had ik geen idee waar te beginnen. Ik kom uit de zorgsector, een heel andere wereld. Mede door deel te nemen aan het traject IkStartSmart kwam er steeds meer duidelijkheid in de richting die ik op wilde. Onder andere door een ondernemerstest te maken, kreeg ik bevestigd wat mijn kwaliteiten zijn en waar ik aan moest werken. Creativiteit was mijn grootste uitschieter, maar ik bleek onvoldoende kennis te hebben van marketing en boekhouden. Boekhouden is nu nog steeds niet mijn grootste hobby, maar met hulp van een nuttige boekhoudtraining van mijn IkStartSmart-coach Alice van der Zwaag, en een fijn boekhoudprogramma heb ik mijn financiën op een rijtje en snap ik hoe de geldstroom werkt.

Kortom, het is goed om te weten waaraan je moet werken, voordat je aan zo’n avontuur begint.

Wat me ook enorm heeft geholpen, was het schrijven van een ondernemersplan. Daarmee haalde ik het geromantiseerde beeld volledig neer; want hoe mooi het ook lijkt, je moet wel gewoon realistisch blijven. Vervolgens ben ik erachter gekomen dat er van alles gebeurde tijdens mijn traject wat niet in mijn plan stond. Dat was niet erg, zolang ik mijn doel maar voor ogen hield. Ik had bijvoorbeeld gepland om eerst een webshop te beginnen, en daarna pas een fysieke winkel te openen. Toen ik bezig was met de inrichting van ons pand, stonden er echter al zo veel mensen voor de ruiten te kijken, dat ik dacht: ik ga gewoon nu al open! Dit is het moment. En dat was goed.

Mijn doel is om over een jaar of drie een van de leukste vintage-adressen van de Achterhoek te zijn. Soms is het moeilijk om me daarbij niet af te laten leiden door ruis. Ruis noem ik de hobbels die je tegenkomt: weinig mensen in de winkel, minder omzet in een week of wanneer de omgeving niet meewerkt aan een vergunning of activiteit. Overigens blijf ik dan niet stilzitten en afwachten. Ik ga op zoek: hoe en waar kan het beter? Met wie kan ik samenwerken?

Samenwerken zie ik als mijn grootste kans. De Toonderij is gevestigd aan de Hogestraat in Aalten, een ‘aanloopstraat’ naar het centrum, ook hier hebben we te kampen met leegstand. Hoe leuk is het daarom dat er door samenwerken in korte tijd twee ondernemers in de straat bij gekomen zijn! Ik ben ervan overtuigd dat je veel sterker staat door collega-winkeliers op te zoeken, En nee, ik ben niet bang voor concurrentie: we hebben allemaal een verschillend assortiment en vullen elkaar aan. Wat mij betreft mogen er nog veel meer tweedehands, vintage en brocante winkels bij komen in de Hogestraat of in Aalten.