Marco Kotteman

Marco Kotteman

Bedrijf: Smart Inventory, en Kotteman Aanbestedingspecialist
Oprichtingsjaar: 2015
IkStartSmart-deelname: 2015/2016
Plaats: Deventer
Website: www.hetintelligentegordijn.nl

Je hoeft als zelfstandig ondernemer niet in alles goed te zijn. Maar je moet wel eerlijk tegen jezelf durven zijn over waar je niet goed in bent. Dan kun je werken aan verbetering. Dankzij het IkStartSmart-traject heb ik beter inzicht gekregen in mezelf, in mijn eigen karakter. Ik heb mezelf leren kennen als een creatieve chaoot: ik heb zomaar drie nieuwe ideeën per dag en het gevaar is dat ik daardoor niet bezig ben met de dingen waarmee ik bezig móet zijn.

Focus houden op mijn huidige activiteiten is dus mijn grootste uitdaging. Een uitdaging die ik ben aangegaan met mijn IkStartSmart-adviseur Marco Rodenburg. Ik weet nu beter mijn koers vast te houden. Elke dag ben ik wel bezig met bewust focus houden: oogkleppen op en me niet laten afleiden. En dankzij het business-canvasmodel dat ik met de hulp van Marco heb opgezet, ben ik veel bewuster en meer gestructureerd bezig met alle aspecten die van belang zijn voor mijn bedrijf. In dat model identificeer je onder meer je partners, je activiteiten, je verkoopargument, je klanten, je kosten en je omzet. Daarmee kun je bewuster acties ondernemen en verhoog je de kans van slagen.

Als zelfstandige heb ik twee heel verschillende activiteiten: ik ben aanbestedingsadviseur én ik heb Het Intelligente Gordijn ontwikkeld – een track & trace-systeem voor ziekenhuisgordijnen. Toch is er wel een raakvlak tussen die twee: mijn vorige baan in de projectstoffering; daar deed ik namelijk altijd de Europese aanbestedingen. Ik wilde voor mezelf beginnen vanwege de uitdaging en vanwege de kick dat je alles zelf kunt bepalen. Je hebt compleet de regie over waar je naartoe gaat met je bedrijf: welke klanten wil ik, welke acties onderneem ik, welke relaties onderhoud ik met leveranciers… En dat maakt het ook spannend. Je kunt niemand de schuld geven als iets niet lukt.

Ik heb grootse dromen over Het Intelligente Gordijn: ik streef ernaar dat over drie jaar 35 van de circa 100 ziekenhuizen in Nederland mijn systeem in gebruik hebben. Ziekenhuisgordijnen rondom het bed en bij het raam moeten om de zoveel tijd worden gewassen om infecties te voorkomen, en Het Intelligente Gordijn is een waterdicht beheerssysteem daarvoor. Over tien jaar zou dit systeem een begrip moeten zijn in Europa. Dat zou fantastisch zijn.

Niet alleen mijn aanpak, maar ook mijn plannen zijn veranderd sinds ik voor mezelf begonnen ben. In het begin had ik het idee dit lekker in mijn eentje te willen blijven doen. Maar ik merk nu dat dat verschuift. Het zou geweldig zijn als ik er een personal assistant bij kon nemen die helpt orde te scheppen uit mijn chaos. Het is even de vraag of ik die kosten eruit krijg, doordat ik zelf effectiever wordt. Maar het is in elk geval een heel ander plaatje dan waar ik mee begon. Ik ben nu op weg naar een organisatie, in plaats van dat ik een eenmanszaak blijf runnen.

Samenvattend ben ik ontzettend blij met wat IkStartSmart mij gebracht heeft. Ik denk dat het de bestendigheid van mijn bedrijf echt heeft vergroot, en dat is ontzettend waardevol.